2015. április 16., csütörtök

Tokszána

Gondolom senki nem tudott aludni az előző héten a blogbejegyzésem nélkül, ezért utólag elnézéseteket kérem, azonban újra itthon vagyok és igyekszem bepótolni a maradásomat.

A blogom elmaradásának az oka az volt, hogy egy 9 napos kiruccanást tettem Zoltán kuzinnal és Barna bátyámmal a szépséges Toscanába, pontosabban Cinque Terren, Firenzében, Pisában és Sienában. A tervezést kicsit későre hagytuk, pontosabban előtte egy nappal pontosítottuk az útitervet, a szállásokat és a többit – természetesen ez nem volt a legkifizetődőbb, ezért jár a fekete pont nekünk. Először Cinque Terrehez közeli kisvárosba, Lericibe mentünk, mivel az első két éjszakát couchsurfinggel vészeltük át, amitől eleinte aggódtunk, azonban Sarah, aki a szállást biztosította nekünk, gyorsan eloszlatta a kételyeket: tudott angolul – ami egy olasztól nagy szó -, vacsorát főzött és nagyon kedves volt. A háromgyermekes anyukának is ez volt az első couchsurfinges tapasztalata, velünk sem volt semmi probléma, hiszen hihetetlenül kedves, rendes, ennivaló emberifókák vagyunk, így ő is és mi is kellemes emlékekkel búcsúztunk el egymástól.

(A kisvároska, Lerici is gyönyörű volt.)

Cinque Terrenek német csoporttársainkkal vágtunk neki. A hely egyszerűen fantasztikus, a kis falucskák az emberi mérnöki munka és a csodálatos környezet fantasztikus együttműködésével született meg. Annyira tökéletesen természetesek, mintha a földből nőt volna ki. A kedvencem Vernazza volt, azonban a többi falucska is gyönyörű, ahogy az odavezető útszakaszok is rengeteg látnivalókkal szolgáltak. Szerencsére fantasztikus idő adatott meg nekünk – ez igaz mind a 9 napra is -, tökéletes a túrázásra, hiszen olykor még a pulóvert is levehettük magunkról, és élvezhettük a napsugarak puha simogatását hófehér bőrünkön. Az Blue Line tengerparti szakaszon, ahogy elénk tárult az a hihetetlenül tiszta, mindenfelé elterülő kéklő végtelenség, megálltam, és gyönyörködtem abban a hatalmas nyugalomban, amit a látvány nyújtott. A túrát egy szülinapozással zártuk, mivel német barátunk, Thimo éppen betöltötte 25. életévét.





Cinque Terre után elindultunk következő állomáshelyünkre, álmaim városba, Firenzébe. Szállásunk elfoglalása után egyből nekivágtunk a városnak, megnéztük a csodás Ponte Vecchiot, a Piazza di San Giovannit és a Piazza della Signoriat. A második nap elutaztunk a „tornyok városába”, San Gimignaoba. Itt természetesen vettünk pár palackkal a híres Chianti borból, megkóstoltuk a világbajnokságot nyerő Gelateria del Dondoli fagylaltját, és bementünk a Duomoba, amelynek freskói elkápráztattak. A kis városka lenyűgöző, ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Harmadik napon korán, nyitás előtt már az Uffizi előtt ácsorogtunk, hogy ne kelljen órákat várnunk a délutáni turistasorban. Ez egy jó döntés volt – piros pont -, hiszen azonnal be is mehettünk, a jegyár pedig csupán 6,25 euró volt, amiért viszont egy felejthetetlen élményt és kultúrsokkot kaptunk. A galéria többek között a Vénusz születését, a Tavaszt, a Szent családot tudhatja a sorai között, de órákig lehetne sorolni a szebbnél szebb műalkotások – nekünk 4 és fél órába telt, amíg végigjártuk az egészet. Azonban szomorúan tapasztaltam, hogy voltak turisták – sokan -, akik csupán egy képet, selfiet készítettek a festményekkel és szobrokkal, és nyomban tovább is álltak – fekete pont. Meglátogattuk Dante házát, valamint azt a plébániatemplomot is, a Santa Margherita de’ Cerchit, ahol a hagyomány szerint Dante először pillantotta meg a szerelmes verseinek ihletőjét, az imádott Beatrice Portinarit. Ezután a Piazza di San Giovannin lévő épületekbe mentünk: a Duomoba, a Campanilebe és a Battisteroba. Azóta akartam megnézni a dóm freskóját és magát az egész várost, amióta elolvastam Dan Browntól az Infernot, mert, ahogy ott lerajzolta a várost, az... egyszerűen csodás. És ahogy ott álltam, én néztem a dóm freskóját... te jó ég. Ennyi, kész, vége, nem lehet leírni azt a látványt.

A Duomo homlokzata

A Battisteri mennyezete
Vénusz születése
                                 Campanile                                                       Ponte Vecchio

San Gimignao

Azonban rádöbbentünk, hogy ennyi idő egyáltalán nem elég Firenzére, legalább 4-5 napot kell rászánni, hogy mindenhová el tudjon menni az ember. Ezért jár nekünk a fekete pont.
Következő állomásunk Pisa volt, ahova BlaBlaCarral mentünk volna, azonban a sofőr nem jelent meg a találkozóhelyen – ami 1 órára volt mindentől -, így csupán csak este fél 11-re értünk a ferdetorony városába. Azonban a szállás... ne menjetek a pisai BagPackers Hostelbe. Ahogy a sötétben gyanútlanul haladtunk a földi pokol felé, egy fiatalembert pillantottunk meg az autók között a járdán, ahogy... inzulint adott a vádlijába. Lári-fári. Ahogy megérkeztünk a szállásunkra, a tulajdonos kissé ittasan várt minket. Egye-fene. Még mielőtt elfoglalhattuk volna az ágyainkat, készpénzben kellett fizetnünk, amit meg is tettünk, Marco, a tulajdonos pedig elvonult valahova, és a következő 2 nap nem is láttuk. A szoba piszkos, mocskos, büdös, förtelmes, koszos volt, az ágyak töröttek voltak, a fürdőszoba pedig hasonló a szobához. Nem volt tároló helység, a szállás bejárati ajtaja folyton nyitva volt, bárki bejöhetett. Egyszóval: förtelmes. A város azonban nagyon szép, 1 nap bőven elég volt rá, mindent meg tudtunk nézni, és ahogy a bemutatkozó szövegemben ígértem, megpróbáltam helyretolni a ferdetornyot is. Az este, mivel minél kevesebb időt akartunk a szállásunkon tölteni, kerestünk magunknak egy ingyenes szórakozóhelyet, ahol egy olasz rock banda adott koncertet.



Az utolsó megállóhelyünk Siena volt, ahol csupán 1 napot töltöttünk el – természetesen ez sem volt elég, így újabb feketepontot kapunk emiatt. Ez a város sem okozott csalódást, a Piazza del Campo, a Duomo csodálatosak voltak. Számomra Firenze volt az etalon, de Zoltán kuzinomnak Siena.

Duomo

Piazza del Campo



Összességében a kirándulás fantasztikus volt, nagyon boldog vagyok, hogy eljuthattam erre a csodás tájra, és 9 nap alatt bejárhattam ezeket a fantasztikus városokat. A következő blogbejegyzésemben írni fogok a magyar buliról, valamint az első itteni vizsgámról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése